Filety z łososia w oliwie 200g
Opis
Filety z łososia w oliwie
Filety z łososia ze zrównoważonego rybołówstwa w oliwie extra vergine.
Łosoś stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Ryba zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, jak: leucyna, izoleucyna, walina i lizyna. Łosoś należy do ryb tłustych, stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega 3, niezwykle cennych dla organizmu. Znajdziemy w nim znaczne pokłady witaminy D,B6 i B12. Łosoś zawiera znaczne ilości selenu - w 100 g świeżej ryby znajduje się od 24 do 36 µg pierwiastka, co pokrywa od 44 do 66% dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla osoby dorosłej. Selen wpływa na poprawię odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Ponadto łosoś jest źródłem magnezu i fosforu.
Można jeść jako danie lub przystawkę po prostu doprawioną kilkoma kroplami cytryny lub wykorzystać jako bazę do przygotowania bardzo smacznych sosów. Genialnie smakuje z makaronem, oliwą i przyprawami lub też smażonymi warzywami.
Skład:
Łosoś, oliwa z oliwek extra vergine, sól. Może zawierać śladowe ilości: orzechów, oliwek, soi.
Średnie wartości odżywcze na 100 g:
- Energia: 1026kJ / 247 kcal
- Tłuszcz: 18,1 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 3,04 g
- Węglowodany: 0 g
- w tym cukier: 0 g
- Białko: 19,8 g
- Chlorek Sodu: 1,8 g
Masa Netto: 200 g
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym miejscu.