Makaron KAMUT - KHORASAN fusilli BIO 500g
Opis
Makaron KAMUT - KHORASAN fusilli BIO 500 g
Khorasan to dawna, antyczna odmiana pszenicy durum. Uprawiano go w starożytnej Mezopotamii i Egipcie. Tak jak orkisz, samopsza czy płaskurka, dobrze nadaje się do uprawy ekologicznej.
Kamut ma około 30% więcej białka niż pszenica, jest bogaty w:
– selen o działaniu antyoksydacyjnym,
– cynk dla ogólnej odporności organizmu,
– kwasy tłuszczowe, dlatego jest uważany za zboże wysokoenergetyczne
– magnez dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego,
a z witamin: kwas foliowy oraz niacynę i inne witaminy z grupy B.
Kamut jest doceniany przez alergików, ponieważ w znacznie mniejszym stopniu niż powszechnie uprawiana pszenica odmian przemysłowych przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych. Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że organizm człowieka jest lepiej przystosowany do przyswojenia białek obecnych w tych starych odmianach zbóż.
Ciekawostką jest, że słodki sok z kamutu można znaleźć w paryskich barach ekologicznych, gdzie nazwany jest Magicznym eliksirem faraonów. Przypisuje się mu działanie odświeżające i regenerujące.
PRODUKT BIOLOGICZNY
Skład:
Pszenica khorasan marki Kamut®
Średnie wartości odżywcze na 100 g:
- Energia: 1519 kJ /358 kcal
- Tłuszcz: 1,7 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,4 g
- Węglowodany: 70 g
- w tym cukier: 2 g
- Białko: 14 g
- Sól: <0,01 g
Pojemność:500 g
Przechowywanie: W ciemnym i chłodnym miejscu.