Oliwa z oliwek tłoczona na zimno 500 ml
Opis
Oliwa z włoskich oliwek extra vergine
Oliwa z oliwek to jeden z najważniejszych bazowych produktów kuchni włoskiej i w ogóle kuchni śródziemnomorskiej.
Olej oliwkowy tłoczony jest miąższu owoców oliwki. Charakteryzuje go wysoki poziom kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, co czyni go jednym z najzdrowszych olejów.
Wszystko zaczyna się od zbioru oliwek, który odbywa się we Włoszech jesienią i zimą – zwykle od października do grudnia. Bardzo ważne jest, by nie uszkodzić owoców, dlatego pod drzewkami rozkłada się płachty, na które oliwki spadają samoistnie. Oliwki mogą być przechowywane maksymalnie dwie doby – i to w odpowiedniej temperaturze, inaczej zaczną się psuć. Oliwa „vergine” powstaje wyłącznie w wyniku metod mechanicznych, kiedy to całe owoce, łącznie z pestkami, zostają zmielone, a następnie oliwę oddziela się od pozostałości jak skórki czy cząstki pestek. Ostatnim etapem produkcji jest filtrowanie. Do kupienia dostępne są oliwy niefiltrowane z charakterystycznym osadem, oraz filtrowane czyli te przejrzyste, najczęściej wybierane.
Średnie wartości odżywcze na 100 g:
- Energia: 3.404 kJ / 820 kcal
- Tłuszcz: 92 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
- Węglowodany: 0 g
- w tym cukier: 0 g
- Białko: 0 g
- Sól 0 g
Masa Netto: 500 ml
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym miejscu.