Dostawa gratis od 200 zł

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno 500 ml

Cena: 65,00 zł 65.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Oliwa z włoskich oliwek extra vergine 

Oliwa z oliwek to jeden z najważniejszych bazowych produktów kuchni włoskiej i w ogóle kuchni śródziemnomorskiej. 

Olej oliwkowy tłoczony jest miąższu owoców oliwki. Charakteryzuje go wysoki poziom kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, co czyni go jednym z najzdrowszych olejów. 

Wszystko zaczyna się od zbioru oliwek, który odbywa się we Włoszech jesienią i zimą – zwykle od października do grudnia. Bardzo ważne jest, by nie uszkodzić owoców, dlatego pod drzewkami rozkłada się płachty, na które oliwki spadają samoistnie. Oliwki mogą być przechowywane maksymalnie dwie doby – i to w odpowiedniej temperaturze, inaczej zaczną się psuć. Oliwa „vergine” powstaje wyłącznie w wyniku metod mechanicznych, kiedy to całe owoce, łącznie z pestkami, zostają zmielone, a następnie oliwę oddziela się od pozostałości jak skórki czy cząstki pestek. Ostatnim etapem produkcji jest filtrowanie. Do kupienia dostępne są oliwy niefiltrowane z charakterystycznym osadem, oraz filtrowane czyli te przejrzyste, najczęściej wybierane. 

Średnie wartości odżywcze na 100 g:

  • Energia: 3.404 kJ / 820 kcal
  • Tłuszcz: 92 g
  • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
  • Węglowodany: 0 g 
  • w tym cukier: 0 g
  • Białko: 0 g
  • Sól 0 g

Masa Netto: 500 ml

Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym miejscu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl