Ragu bolognese - sos boloński 190g
Opis
Ragu bolognese
Bolognese to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiej Bolonii.
Otóż prawdopodobnie już w V w. przygotowywano sos ragu, czyli makaron z mięsem. Wtedy jeszcze nie znano pomidorów, lecz to nie one stanowią kwintesencję tej potrawy, lecz mięso.
Podstawą udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, najlepiej dwukrotnie dłużej. Trzeba uwzględnić, by nie zawierał on zbyt wiele pomidorów, gdyż jest to sos mięsny.
Makaron po bolońsku, czyli z mięsno-pomidorowym sosem ragu podawany jest w stolicy regionu Emilia-Romania wyłącznie ze wstążkami, tagliatelle. Znani szefowie kuchni na czele z Massimo Botturą - właścicielem restauracji uznanej za najlepszą na świecie, tłumaczą, że tylko taki makaron dobrze łączy się z sosem z mięsa. Natomiast na spaghetti sos ślizga się - tłumaczą obrazowo kulinarni eksperci.
Sos można jednak wykorzystać w innych tradycyjnych włoskich potrawach, jak pizza, lasagne czy gnocchci. Dobrze smakuje też z polentą.
Wyprodukowany według starożytnej receptury rodziny Maletti z ponad 60% wieprzowiny, smażony ze świeżymi warzywami, odrobiną wina i pomidorów, długo gotowany jest według nas jednym z najlepszych gotowych sosów bolońskich na całkowicie naturalnych składnikach.
PRODUKT BEZGLUTENOWY
Skład:
Mięso wieprzowe 62%, koncentrat pomidorowy, szynka wieprzowa peklowana, oliwa extra vergine, wino, świeże warzywa: ( cebula, seler, marchewka), sól, cukier, przyprawy.
Średnie wartości odżywcze na 100 g:
- Energia: 913 kJ / 220 kcal
- Tłuszcz: 18 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 7,2 g
- Węglowodany: 0,5 g
- w tym cukier: 0,5 g
- Białko: 14 g
- Sól: 1,8 g
Masa netto: 180 g
Przechowywanie: W chłodnym, suchym miejscu.